Over Paulien

Ik ben Paulien Broersen (1988) en ik heb veel interesse in gezondheid en welbevinden en alles wat daar mee te maken heeft! Ik heb een achtergrond als fysiotherapeut en daarna heb ik de opleiding tot haptotherapeut afgerond waardoor ik allround ben opgeleid en op een holistische manier kan kijken.

Ik ben ervan overtuigd dat lichaam, geest en ziel één geheel vormen en dat ze met elkaar in balans moeten zijn om gezond en happy te zijn.

In 2013 heb ik in Nijmegen de opleiding tot fysiotherapeut afgerond. Ik heb een tijd gewerkt als fysiotherapeut binnen de eerstelijns praktijk. Ook heb ik gewerkt bij Stichting Koprol in de Maartenskliniek waar ik medische fitness heb gegeven aan mensen met een fysieke beperking. Na enige tijd kwam ik erachter dat fysiotherapie toch niet helemaal de richting was die bij mij paste. Ik miste een bepaalde diepgang die ik uiteindelijk vond in de vierjarige post-HBO opleiding tot haptotherapeut aan het ITH in Nijmegen, die ik in 2018 heb afgerond.

Tijdens deze studie heb ik aantal jaar gewerkt bij Sanadome in Nijmegen waar ik voornamelijk ontspanningsbehandelingen heb gegeven. Daarnaast heb ik vijf jaar gewerkt als personal coach bij Food&Health in Malden waar ik mensen heb begeleid op het gebied van voeding en beweging.

In 2016 ben ik mijn eigen praktijk Hapsiz gestart van waaruit ik ontspanningsmassages aanbood. In 2019 heb ik dit uitgebreid met haptotherapie en later heb ik daar ook yoga aan toegevoegd.  In mijn praktijk combineer ik al mijn kennis, kunde en ervaring die ik de afgelopen jaren heb opgedaan. Mijn opleidingen, werkervaring en persoonlijke ervaring vullen elkaar aan en versterken elkaar wat maakt dat ik alles wat ik in huis heb graag wil inzetten.

Ik ben iemand die gaat voor kwaliteit. Dat maakt dat ik de tijd neem voor mensen en mijn afspraken ruim plan. Daarmee zorg ik goed voor mijn cliënten maar ook voor mezelf. Als ik ergens niet tegen kan dan is het tijdsdruk. Ik heb oprechte aandacht voor een ander en ben zorgvuldig en betrokken. Wat ik vaak terugkrijg is dat mensen zich door mij echt gezien en gehoord voelen. Dat vind ik het mooiste compliment om te krijgen want dat vind ik namelijk het allerbelangrijkste!

Mooiste eigenschapEigenheid
LevensmottoIk doe het op mijn manier
Wat ik het liefste doe..Buiten zijn in de natuur, van de zon genieten, yoga
Favoriete vakantieBergwandelen in Zwitserland
Guilty pleasuresSpeciaal biertjes, musicalfilms

Mijn verhaal

Ik heb een lange weg afgelegd om te komen waar ik nu ben. Ik heb altijd een enorme drive gehad om mezelf te bewijzen, wat resulteerde in hard werken en mijn uiterste best doen om mijn doelen te behalen. Dat loopt als een rode draad door mijn leven en heeft me ook ver gebracht. Maar op een gegeven moment liep ik tegen mezelf aan. Ik was net afgestudeerd en aan het werk als fysiotherapeut toen het gevoel me bekroop: “Is dit het nou?’ Dat was best even schrikken na vier jaar studie en dat zette alles op zijn kop. In die periode ervaarde ik ook heel veel fysieke en mentale klachten die steeds erger werden. Ik heb toen bewust een pauze ingelast om rust te nemen en voor mezelf te onderzoeken hoe ik verder wilde gaan. Ik kwam erachter dat ik een pad volgde dat niet bij mij paste, maar wat dan wel paste wist ik niet. 

Ik heb in mijn leven best veel meegemaakt, waaronder het overlijden van mijn moeder toen ik zestien was. Dat was een heftige tijd waarin ik in sneltreinvaart volwassen ben geworden. Ik ben doorgegaan vanuit een bepaalde mentale drive en wilde sterk zijn, verantwoordelijkheid nemen en het goed doen. Dat maakt dat ik onvoldoende ben toegekomen aan mezelf en mijn persoonlijke ontwikkeling. Toen ik eenmaal vastliep en een pauze inlaste ben ik hier met terugwerkende kracht aan toegekomen. Wie ben ik? Wat past bij mij? Waar word ik nou echt gelukkig van? Door mezelf deze vragen te stellen, veel zelfonderzoek te doen en hulp te vragen bij dit stuk leerde ik mezelf steeds beter kennen. Dit was voor mij een omslagpunt waarop ik de dingen anders ben gaan doen. Ik ben haptotherapie gaan studeren en heb daarnaast op allerlei verschillende plekken gewerkt om te ontdekken wat bij mij past en wat niet. Dit was enorm leerzaam en echt een ontdekkingsreis naar mezelf.

Tot mijn grote frustratie bleven mijn fysieke en mentale klachten bestaan ondanks dat ik op het goede pad zat. Door altijd maar door te gaan op wilskracht en onvoldoende te luisteren naar mijn lichaam zijn er in de loop der tijd allerlei klachten ontstaan. Dit frustreerde me enorm want je bent jong en je wil wat! Ik was eind twintig maar voelde me af en toe net een bejaarde.. Ik wilde niet moe zijn en overdag moeten slapen, ik wilde geen pijn hebben bij de meest onzinnige handelingen als afwassen of stofzuigen, ik wilde niet beperkt zijn in mijn doen en laten. Ik was in de bloei van mijn leven en wilde me vitaal en vol levenslust en energie voelen! Maar de realiteit was anders en dat gaf enorm veel innerlijke strijd en weerstand. Ik kon niet accepteren hoe het was en bleef veel dingen gewoon doen ondanks mijn klachten, totdat het uiteindelijk niet meer ging. Een echte burn-out heb ik gelukkig niet gehad maar het scheelde niet veel. Er volgde weer een periode waarin ik een pas op de plaats moest maken, dus met tegenzin hield ik zoveel mogelijk rust en zocht ik hulp. 

Ik heb een lange adem nodig gehad, maar na maanden ging het eindelijk wat beter en kon ik steeds meer dingen oppakken die ik daarvoor niet meer kon. Het fijnst vond ik dat ik op een gegeven moment weer kon sporten en de kracht voelde in mijn lijf. Ook ontdekte ik yoga waar ik echt verslaafd aan ben geraakt. Bij yoga breng je je aandacht naar binnen en leer je jezelf, je lijf en manier van bewegen kennen. Voor mij was dit een eye-opener! Ik deed het liefste de snellere, krachtige yoga waarin ik mezelf wederom pushte. Toen ontdekte ik yin yoga, een hele zachte vorm van yoga waarbij je juist met aandacht, geduld en respect bezig bent met je lijf. Dat heeft mij enorm geholpen!

Inmiddels gaat het goed met me en zijn mijn klachten een stuk minder dan voorheen. Maar ze zijn niet weg en ze steken nog regelmatig de kop op. Ik ben eraan gewend geraakt en heb ermee leren leven. Hoewel het me soms nog steeds frustreert omdat ik geloof dat ik klachtenvrij kan zijn. Het blijft een zoektocht naar balans, wat kan wel en wat kan niet. En soms doe ik teveel.. Wil ik teveel.. En dan ga ik over een grens. En daar krijg ik dan achteraf de rekening van. Dan sta ik de volgende ochtend op en voelt het alsof ik overreden ben door een vrachtwagen. En dan baal ik van mezelf en mijn lijf..  Maar streng zijn is niet helpend, dus dan probeer ik mild te zijn en met yin yoga weer wat souplesse en ontspanning in mijn lichaam te brengen. In mijn beleving draait alles om balans en is het de kunst om jouw maat te vinden en te durven varen op jouw innerlijk kompas.

Ik kom er steeds meer achter welke invloed stress, piekeren en negatieve gedachtes hebben op mijn algehele welbevinden. Een positieve mindset waarbij ik focus op wat er wel is, op wat ik wel kan, op wat er wel goed gaat, is helpend om innerlijke rust, vertrouwen en tevredenheid te voelen. Een negatieve mindset daarentegen niet. Er is veel bewustwording gekomen en ik probeer iedere dag opnieuw mijn grenzen te bewaken door te luisteren naar de signalen van mijn lijf. Het is een harde leerschool, maar ik leer er een hoop van! Het is een proces. Mijn proces.

Ik ben enorm trots op waar ik nu sta. Ik heb mijn hart gevolgd en ben mijn eigen pad gaan volgen. Het is misschien niet de makkelijkste weg maar wel de juiste voor mij, en dat voelt heel goed!  Ik vind het mooi om vanuit mijn achtergrond anderen te kunnen begeleiden in hun proces.